• In English
  • Підвищення кваліфікації за спеціальною довгостроковою програмою на тему:
«Сучасні методологічні підходи хіміко-токсикологічного аналізу для забезпечення ефективного контролю показників якості та безпечності харчових продуктів»
    , опубліковано 19 Вересня 2025 року о 15:15

    В Навчальному центрі ДНДІЛДВСЕ за підтримки Держпродспоживслужби, а також сприянню керівництва інституту та провідних науковців, завершилося навчання за спеціальною довгостроковою програмою на тему: «Сучасні методологічні підходи хіміко-токсикологічного аналізу для забезпечення ефективного контролю показників якості та безпечності харчових продуктів».

    Формат навчання був гібридним і складався з двох етапів:

    • теоретичного (дистанційного, 01–05 вересня) — онлайн-лекції, дискусії, демонстраційні вправи;
    • практичного (очного, 08–12 вересня) — робота з сучасним лабораторним обладнанням, закріплення навичок.

    Метою навчання  було — підвищення рівня теоретичних знань і практичних навичок фахівців у сфері сучасних методологічних підходів хіміко-токсикологічного аналізу для забезпечення ефективного контролю показників якості та безпечності харчових продуктів.

    Навчання об’єднало — завідувачів та спеціалістів хіміко-токсикологічних відділів регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, а також представників лабораторій різних форм власності та підпорядкування з усіх регіонів України.

    У межах курсу слухачі:

    • ознайомилися з актуальними вимогами міжнародних стандартів (ISO/IEC 17025:2019, директиви та регламенти ЄС, Codex Alimentarius);
    • опанували методи визначення мікотоксинів, пестицидів, ветеринарних препаратів, мікро- та макроелементів у продуктах харчування;
    • розглянули принципи мас-спектрометрії, рідинної та газової хроматографії, ELISA та атомно-абсорбційної спектрометрії;
    • отримали практичні навички підготовки зразків, виконання аналізів, визначення фізико-хімічних показників харчових продуктів;
    • відпрацювали правила документування та управління системою якості в лабораторіях.

    Особливу увагу було приділено відпрацюванню практичних навичок. Учасники вчилися:

    • правильно готувати зразки харчових продуктів до випробувань;
    • працювати з методами високоефективної рідинної та газової хроматографії у поєднанні з мас-спектрометрією;
    • визначати залишки пестицидів, ветеринарних препаратів та трансізомерів жирних кислот;
    • проводити аналіз фізико-хімічних показників меду;
    • здійснювати калібрування лабораторного обладнання й вести документацію відповідно до вимог стандартів.

    Своїм досвідом із учасниками ділилися провідні науковці ДНДІЛДВСЕ — Світлана Шуляк, Наталія Лінійчук, Катерина Мягка, Таїса Марченко, Юлія Омельчук, Юлія Доброжан та інші, а також запрошені експерти-практики.

    Окрім практичної роботи, навчальний центр ДНДІЛДВСЕ подбав про інтерактивний підхід до навчання. Одним із цікавих елементів стала гра «Єдине здоров’я», яка допомогла учасникам глибше зрозуміти взаємозв’язок між здоров’ям людини, тварин і довкілля.

    Гра «Єдине здоров’я» була розроблена вищим навчально-науковим інститутом VetAgro Sup (Франція), колабораційним центром Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (WOAH). Українською мовою гра була перекладена та надрукована ВООЗ в Україні за фінансової підтримки USAID.

    Завдяки цьому навчанню спеціалісти поглибили свої знання та вдосконалили практичні навички, що сприятиме підвищенню ефективності державного контролю за безпечністю харчових продуктів і гармонізації української лабораторної практики з європейськими стандартами.

    Проведення програми стало можливим завдяки підтримці апарату Держпродспоживслужби. Висловлюємо подяку керівництву за всебічну допомогу, а також щиру вдячність нашим захисникам і захисницям, чия мужність дає змогу продовжувати професійний розвиток навіть у непрості часи.

    Снимок экрана 2025-09-01 в 14.01.49
    d971dea8-b62d-400a-ba58-f6232fc6623d
    IMG_7519
    IMG_7360
    IMG_7399
    IMG_7348
    IMG_7525
    IMG_7484 2
    IMG_7488
    IMG_7210
    IMG_7539
    IMG_7537
    IMG_7540
    2025-09-19 15.05.08
    previous arrow
    next arrow
    Call Now Button