Перейти до основної сторінки
Завідувач відділу:
Тел. : +38(044)244-82-03
Е–mail:
Науково-дослідний бактеріологічний відділ складається з 2-х лабораторій:
Лабораторія мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів
Начальник лабораторії:
E-mail:
Лабораторія діагностики захворювань бактеріальної етіології
Лабораторія мікробіологічних досліджень харчової продукції та кормів
В лабораторії проводяться випробування харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження, кормів, води, косметичних засобів класичними еталонними методами за наступними показниками:
Мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми
Бактерії групи кишкових паличок
Ентеробактерії
Патогенні мікроорганізми, в т.ч. сальмонели
Shigella spp.
Campylobacter spp.
Сульфітредукуючі клостридії
Ботуліністичний токсин, Clostridium botulinum
Коагулопозитивні стафілококки (S.aureus)
Бактерії роду протея
Дріжджі та плісняві гриби
Молочнокислі мікроорганізми
Clostridium botulinum
Bacillus cereus
Clostridium Perfringens
Ентерококки
Escherichia coli
E. coli О:157
Желатинорозріджуючі бактерії
Біфідобактерії
Listeria monocytogenes
Vibrio parahaemolyticus та ін.
Лабораторія проводить в короткі терміни дослідження на наявність патогенних мікроорганізмів, за допомогою імунофлуоресцентного аналізатора miniVIDAS® : Salmonella spp. (кінцевий результат за 48 год); Listeria monocytogenes та Listeria spp. (кінцевий результат за 48 год); Campylobacter spp. (кінцевий результат за 48 год).
В лабораторії проводяться дослідження з:
Лабораторія проводить діагностику інфекційних захворювань бактеріальної етіології 42-ох видів хвороб тварин, птиці, риб та бджіл:
На базі науково-дослідного бактеріологічного відділу проводяться конференції, практичні семінари, підвищення кваліфікації, навчання, стажування для фахівців державних та приватних випробувальних лабораторій.
Науково-дослідний бактеріологічний відділ акредитований як провайдер перевірки кваліфікації згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017. Займається організацією та проведенням міжлабораторних порівняльних випробувань з перевірки кваліфікації «ВЕТ-ТЕСТ».
Відділ оснащений сучасним обладнанням, яке не лише автоматизує процес, прискорює час отримання результату, а й дозволяє мінімізувати вплив людського фактору на результат досліджень.
VITEK® 2 Compact включає велику базу даних, що дозволяє виявляти широкий спектр мікроорганізмів. Усі стадії ідентифікації від заповнення карток до зчитування та інтерпретації результатів автоматизовані, що дозволяє оптимізувати робочий процес. Оскільки в процесі роботи системи використовуються карти зі штрих-кодами, забезпечується повна простежуваність та зводиться до мінімуму людський фактор.
З аналізатором використовуються картки на 64 лунки кожна. Автоматичний аналізатор VITEK® 2 compact дозволяє проводити ідентифікацію мікроорганізмів як грам (-)- так і грам (+)-мікроорганізмів, гемофілів, грибів, а також окрема картка для Bacillus, незаймає багато місця в лабораторії, легкий у використанні. Аналізатор VITEK® 2 Compact автоматично кожні 15 хв сканує кожну лунку картки в різних місцях декілька разів. Якщо на якомусь з етапів картка визнається позитивною, а мікроорганізм ідентифікованим, то картка автоматично віддаляється з системи, результат поступає в Advanced Expert System (AES™). Ця програма підтверджує результати ідентифікації та визначення чутливості, порівнюючи їх з наявною в ній обширною базою даних. Завдяки цій системі скорочується час отримання результату (кінцевий результат від 2 до 18 год).
Автоматична система ідентифікації мікроорганізмів методом мас-спектрометрії, яка використовує технологію “часопролітної” матрично-активованої лазерної десорбції / іонізації (MALDI-TOF) і велику базу даних клінічно значущих видів для отримання результатів протягом декількох хвилин.
VITEK ® MSмістить популяційну базу даних з урахуванням різноманітності штамів в межах одного виду.
Slide 1
У даній системі поєднується велика пропускна здатність, швидкість отримання результату (на 1-2 дні раніше ніж референсні методи), надійність результату, заснованого на класичних методах мікробіологічного контролю, та легкість роботи, що не вимагає жодних додаткових знань.
Система TEMPO® працює за принципом детекції виникнення флуоресценції у присутності специфічного субстрату та статистичної обробки даних (пошук найбільш вірогідного числа). Ця технологія є валідованою як альтернативний до референтних метод і базована, на класичних мікробіологічних технологіях. Основними характеристиками аналізаторів TEMPO® є простота в обігу, швидкість і точність вимірювання, велика пропускна здатність (до 500 тестів за 8 год), автоматичний контроль результату, відтворюваність і ведення
Переваги роботи TEMPO щодо звичайних методик:
– не потрібні спеціальні навики роботи лаборантів значно зменшується
– зменшується робочий простір і об’єм термостатів, що використовується;
– скорочується час і ресурси лабораторії, які витрачаються на приготування середовищ, приготування розведень, висів на поживні середовища, підрахунок результатів, статистичну обробку.
– всі реагенти готові до використання і супроводжуються сертифікатами якості.
– повна простежуваність досліджень.
Апарат Masterclave 10 являє собою повністю автоматизовану систему для приготування поживних середовищ для малих та середніх лабораторій з потребою у середовищах від 1 до 10 л за один робочий цикл (45 хв). Masterclave 20 – апарат розрахований на одночасне приготування від 1 до 20 л середовища та має функцію відкладеного старту.
Весь цикл роботи на приладі проходить в 3 етапи:
Зручний інтерфейс обладнання дозволяє швидко запрограмувати нову програму приготування або використати вже існуючу. Тачскрін для управління (7 дюймів).
Легка в обслуговуванні, може бути пересувною між кімнатами для розливу і приготування середовищ.
Slide 1Slide 2
ScanStation®– це пристрій, який автоматизує дві операції: дає можливість одночасно виконувати інкубацію та підрахунок, завдяки інтелектуальній роботизованій системі, інтегрованій в інкубатор. Ця система складається з автомату та камери. Усі процеси контролюються комп ‘ютером. Прилад проводить попереднє сканування чашок, що надійшли: карусель обертає чашки Петрі, роботизована рука захоплює їх спеціальним фіксатором та розміщує їх у зоні зйомки, фіксуючи зображення за допомогою камери. Система аналізує фотографії та підраховує зростаючі колонії. За допомогою відеозапису користувач може побачити на екрані комп ‘ютера процес росту колоній на будь-якому етапі інкубації. Зробивши послідовні фотографії, перший результат можливо одержати через кілька годин інкубації. Таким чином, термін розшифровки позитивного результату пришвидшується.