• In English
  • Науково-дослідний бактеріологічний відділ

    Кравцова Оксана Леонідівна

    Завідувач відділу, науковий співробітник

    Куршева Алла Миколаївна

    начальник лабораторії мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів

    Мусієць Ірина Володимирівна

    начальник лабораторії діагностики захворювань бактеріальної етіології

    Завідувач відділу: Кравцова Оксана Леонідівна, науковий співробітник

    тел. : +38(044)244-82-03 

    еmail: oksana759@ukr.net

    Науково-дослідний бактеріологічний відділ складається з 2-х лабораторій:


    Лабораторія мікробіологічних досліджень харчових продуктів та кормів

    Начальник лабораторії: Куршева Алла Миколаївна

    E-mail: bacdndi@ukr.net


    Лабораторія діагностики захворювань бактеріальної етіології

    Начальник лабораторії – Мусієць Ірина Володимирівна

    E-mail: bacdndi@ukr.net


    Лабораторія мікробіологічних досліджень харчової продукції та кормів

    В лабораторії проводяться випробування харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження, кормів, води, косметичних засобів класичними еталонними методами за наступними показниками:

    Мезофільні аеробні та факультативно-анаеробні мікроорганізми

    Бактерії групи кишкових паличок

    Ентеробактерії

    Патогенні мікроорганізми, в т.ч. сальмонели

    Shigella spp.

    Campylobacter spp.

    Сульфітредукуючі клостридії

    Ботуліністичний токсин, Clostridium botulinum

    Коагулопозитивні стафілококки (S.aureus)

    Бактерії роду протея

    Дріжджі та плісняві гриби

    Молочнокислі мікроорганізми

    Clostridium botulinum

    Bacillus cereus

    Clostridium Perfringens

    Ентерококки

    Escherichia coli

    E. coli О:157

    Желатинорозріджуючі бактерії

    Біфідобактерії

    Listeria monocytogenes

    Vibrio parahaemolyticus та ін.

    Лабораторія проводить в короткі терміни (до 48 годин) дослідження на наявність патогенних мікроорганізмів, за допомогою імунофлуоресцентного аналізатора miniVIDAS® : Salmonella (кінцевий результат за 48 годин); Listeria monocytogenes та Listeria spp. (кінцевий результат за 48 годин); Campylobacter (кінцевий результат за 48 годин).

    В лабораторії проводяться дослідження з:  

    • визначення залишкової кількості антибіотиків мікробіологічним методом у м’ясі та м’ясних продуктах, яйцях та яєчних продуктах, рибі, меді бджолиному, молоці та молочних продуктах, воді, посліді птахів;  
    • визначення антимікробної активності в маточному молоці та прополісі мікробіологічним методом.

    Лабораторія діагностики захворювань бактеріальної етіології 

    Лабораторія проводить діагностику інфекційних захворювань бактеріальної етіології 42-ох видів хвороб тварин, птиці, риб та бджіл:

    • виділення та ідентифікацію збудників інфекційних хвороб;
    • визначення чутливості мікроорганізмів до антибактеріальних препаратів (диско-дифузний метод, метод мікросерійних розведень);
    • дослідження патологічного та біологічного матеріалу;
    • дослідження сперми;
    • дослідження об’єктів навколишнього середовища, посліду;
    • санітарно-бактеріологічна оцінка рибогосподарських водоймищ;
    • санітарно-зоогігієнічні дослідження об’єктів навколишнього середовища;
    • контроль якості дезінфекції тощо.

    На базі науково-дослідного бактеріологічного відділу проводяться конференції, практичні семінари, підвищення кваліфікації, навчання, стажування для фахівців  державних та приватних випробувальних лабораторій.

    Науково-дослідний бактеріологічний відділ акредитований як провайдер перевірки кваліфікації згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017.  Займається організацією та проведенням міжлабораторних порівняльних випробувань з перевірки кваліфікації «ВЕТ-ТЕСТ».

    Відділ оснащений сучасним обладнанням, яке не лише автоматизує процес, прискорює час отримання результату, а й дозволяє мінімізувати вплив людського фактору на результат досліджень.


    • Автоматичний аналізатор VITEK® 2 Compact

    Slide 1
    Slide 2
    previous arrow
    next arrow

    VITEK® 2 Compact включає велику базу даних, що дозволяє виявляти широкий спектр мікроорганізмів. Усі стадії ідентифікації від заповнення карток до зчитування та інтерпретації результатів автоматизовані, що дозволяє оптимізувати робочий процес. Оскільки в процесі роботи системи використовуються карти зі штрих-кодами, забезпечується повна простежуваність та зводиться до мінімуму людський фактор.

    З аналізатором використовуються картки на 64 лунки кожна. Автоматичний аналізатор VITEK® 2 compact дозволяє проводити ідентифікацію мікроорганізмів як грам (-) так і грам (+) мікроорганізмів, гемофілів, грибів, а також окрема картка для Bacillus, незаймає багато місця в лабораторії, легкий у використанні. Аналізатор VITEK® 2 Compact автоматично кожні 15 хвилин сканує кожну лунку картки в різних місцях декілька разів. Якщо на якомусь з етапів картка визнається позитивною, а мікроорганізм ідентифікованим, то картка автоматично віддаляється з системи, результат поступає в Advanced Expert System (AES™). Ця програма підтверджує результати ідентифікації та визначення чутливості, порівнюючи їх з наявною в ній обширною базою даних. Завдяки цій системі скорочується час отримання результату (кінцевий результат від 2 до 18 годин).


    • Мас-спектрометр VITEK®MS (Система ідентифікації мікроорганізмів методом мас-спектрометрії)

    Slide 2
    Slide 3
    previous arrow
    next arrow

     Автоматична система ідентифікації мікроорганізмів методом мас-спектрометрії, яка використовує технологію “часопролітної” матрично-активованої лазерної десорбції / іонізації (MALDI-TOF) і велику базу даних  клінічно значущих видів для отримання результатів протягом декількох хвилин.

    • Повна інтеграція результатів ідентифікації мікроорганізмів і визначення їх чутливості до антимікробних препаратів для оптимізації робочого процесу;
    • Повна простежуваність і гнучкість.

    VITEK ® MSмістить популяційну базу даних з урахуванням різноманітності штамів в межах одного виду.

    • В середньому> 10 ізолятів / вид і 25 спектрів / вид
    • Географічне розмаїття ізолятів
    • Різне походження зразків
    • Пересіви на різні поживні середовища
    • Різний час інкубації

    Автоматична система підрахунку мікроорганізмів у зразках харчового походження TEMPO®

    Slide 1

    У даній системі поєднується велика пропускна здатність, швидкість отримання результату (на 1-2 дні раніше ніж референсні методи), надійність результату, заснованого на класичних методах мікробіологічного контролю, та легкість роботи, що не вимагає жодних додаткових знань.

    Система TEMPO® працює за принципом детекції виникнення флуоресценції у присутності специфічного субстрату та статистичної обробки даних (пошук найбільш вірогідного числа). Ця технологія є валідованою як альтернативний до референтних метод і базована, на класичних мікробіологічних технологіях. Основними характеристиками аналізаторів TEMPO® є простота в обігу, швидкість і точність вимірювання, велика пропускна здатність (до 500 тестів за 8 години), автоматичний контроль результату, відтворюваність і ведення

    Переваги роботи TEMPO щодо звичайних методик:

    –  не потрібні спеціальні навики роботи лаборантів значно зменшується

    – зменшується робочий простір і об’єм термостатів, що використовується;

    – скорочується час і ресурси лабораторії, які витрачаються на приготування середовищ, приготування розведень, висів на поживні середовища, підрахунок результатів, статистичну обробку.

    – всі реагенти готові до використання і супроводжуються сертифікатами якості.

    – повна простежуваність досліджень.


    Апарати для приготування поживних середовищ Masterclave 10 та Masterclave 20

    Slide 1

    Апарат Masterclave 10 являє собою повністю автоматизовану систему для приготування поживних середовищ для малих та середніх лабораторій з потребою у середовищах від 1 до 10 л за один робочий цикл (45хвилин). Masterclave 20 – апарат розрахований на одночасне приготування від 1 до 20 л середовища та має функцію відкладеного старту.

    Весь цикл роботи на приладі проходить в 3етапи:

    • Додавання сухої основи середовища та перемішування з дистильованою водою (є можливість підключення напряму до системи очистки води)
    • Процес варіння (користувач обирає потрібну програму, яку він створює власноруч у відповідності до своїх потреб).Якщо потрібно додаються додаткові компоненти – вітаміни, кров, селективні домішки тощо. Управління відбувається з сенсорного екрану з інтуїтивним меню.
    • Розлив середовища у лабораторний посуд за обраної температури.

    Зручний інтерфейс обладнання дозволяє швидко запрограмувати нову програму приготування або використати вже існуючу. Тачскрін для управління (7 дюймів).

    Легка в обслуговуванні, може бути пересувною між кімнатами для розливу і приготування середовищ.


    ScanStation

    Slide 1
    Slide 2
    previous arrow
    next arrow

    ScanStation®– це пристрій, який автоматизує дві операції:  дає можливість одночасно виконувати інкубацію та підрахунок, завдяки інтелектуальній роботизованій системі, інтегрованій в інкубатор. Ця система складається з автомату та камери. Усі процеси контролюються комп ‘ютером. Прилад проводить попереднє сканування чашок, що надійшли: карусель обертає чашки Петрі, роботизована рука захоплює їх спеціальним  фіксатором та розміщує їх у зоні зйомки, фіксуючи зображення за допомогою камери. Система аналізує фотографії та підраховує зростаючі колонії. За допомогою відеозапису користувач може побачити на екрані  комп ‘ютера процес росту колоній на будь-якому етапі інкубації. Зробивши послідовні фотографії, перший результат можливо одержати через кілька годин інкубації. Таким чином, термін розшифровки позитивного результату пришвидшується.


    Call Now Button
    Будь в курсі подій