• In English
  • Науково-дослідний відділ біохімічних та молекулярних досліджень харчових продуктів, кормів та води

    Олексієнко Ірина Степанівна

    Завідувач відділу, молодший науковий співробітник

    Завідувач відділу: Олексієнко Ірина Степанівна, молодший науковий співробітник.

    email: ira.oleksiienko@gmail.com


    У відділі проводяться дослідження харчових продуктів, сировини тваринного та рослинного походження, кормів та води методом полімеразно-ланцюгової реакції у режимі реального часу (ПЛР-РЧ).

    Акредитовані відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17025:2019 види досліджень:

    • ГМО: якісний, кількісний аналізи, ідентифікація ГМ-ліній рослин;
    • Харчові алергени – глютен, гірчиця, люпин, кунжут, арахіс, фісташка, мигдаль, фундук, волоський горіх, соя і селера;
    • Видова належність (ідентифікація видів тварин, в м’ясних продуктах та кормах: свині, куриці, коня та великої рогатої худоби, кози, вівці) якісний аналіз;
    • Визначення кількісного вмісту м’ясної сировини певного виду тварин (курятина, свинина, яловичина) у м’ясних продуктах (фарш, напівфабрикати м’ясні, ковбасні вироби тощо);
    • Харчові патогени: Clostridium Botulinum, E. coli STEC (O157), Legionella spp., Legionella pneumophila, Salmonella;
    • Віруси: норовірус, ротавірус і гепатит А у харчових продуктах та воді.

    У відділі проводяться арбітражні дослідження з визначення ГМО, ДНК тваринного походження, харчових алергенів, патогенів та вірусів.

    Фахівці відділу бeруть участь у раундах професійного тестування як на міжнародному рівні – FAPAS, FEPAS, GeMMU тощо, так і на національному рівні.

    Акредитація відповідно до вимог ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017.

    • Організація міжлабораторних порівняльних випробувань з ППК «ВЕТ-ТЕСТ» за показником «Визначення ГМО». Відділ акредитований як провайдер перевірки кваліфікації згідно ДСТУ EN ISO/IEC 17043:2017.

    Наукова робота:

    • Розробка та видання наукових та науково-методичних праць;
    • Проведення науково-дослідної роботи за напрямком: «Харчові алергени, фальсифікація м’ясних продуктів»;
    • Методичне забезпечення роботи відділів з визначення ГМО Регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби;
    • Організація та проведення тренінгів, науково-практичних семінарів, підвищення кваліфікації, навчання, стажування для фахівців державних та інших випробувальних лабораторій.

    Відділ оснащений сучасним обладнанням для проведення ампліфікації Applied Biosystems QuantStudio5 Real-Time (Thermo Fisher Scientific)

    Slide 1
    Slide 2
    previous arrow
    next arrow

    Insta Q96-6.0 Real Time PCR Machine (HiMedia)

    Slide 1


    Call Now Button
    Будь в курсі подій